Het West-Indisch Huis te Amsterdam 0900-BELFEEST (2353337)TelefoonPrint deze pagina

De lange, rijke historie van dit statige pand, gelegen in het hartje van Amsterdam, begint in 1617.

Tot 1623 werd de parterre van Het Huis gebruikt als vleeshal voor de toendertijd aan de achterzijde gelegen varkensmarkt. De bovenetage diende als wachtlokaal voor de Schutterij, de stedelijke militie, die moest waken voor de veiligheid van Amsterdam.

Haar naam dankt Het Huis aan de periode tussen 1623 en 1647, toen de Heren Negentien van hieruit de scepter zwaaiden over de West-Indische Compagnie. In de Compagnieszaal werd het besluit genomen om op het eiland Manhattan het fort ‘Nieuw Amsterdam’ te bouwen.

Peter Stuyvesant, wiens standbeeld tegenwoordig de binnenplaats van Het Huis siert, werd benoemd tot gouverneur-generaal van dit fort, de vesting die door de eeuwen heen is uitgegroeid tot de huidige wereldstad New York. De kaapvaart op Spaanse schepen, uitgevoerd in opdracht van de West-Indische Compagnie, haalde in dezelfde tijd grote buiten binnen. De grootste klap was de verovering van een compleet volgeladen zilvervloot door admiraal Piet Heijn. Deze schatten werden geborgen in de souterrains van Het West-Indisch Huis, tegenwoordig de Piet Heijn kelder.

In 1648 werd de oorlog met Spanje beëindigd en kwam er een einde aan het kapen van Spaanse schepen. De West-Indische Compagnie had slechte financiën en verhuisde naar hun eigen pakhuis aan de Prins Hendrikkade. Het West-Indisch Huis heeft sindsdien verschillende bestemmingen gekend. Het Huis werd onder meer in gebruik genomen als ‘Herenlogement’, een hotel waar gasten met aanzien werden ontvangen, en als tehuis voor weeskinderen en bejaarden.

Tot 16 december 1975 heeft een textielgroothandel zijn opslag en kantoor in Het Huis gevestigd gehad. Die dag schoot een vuurpijl door een dakraampje in de textielopslag en stond het gehele gebouw in lichterlaaie.

Het pand werd in 1976 opgekocht door De Stichting Het West-Indisch Huis. Zij hebben er zorg voor gedragen dat het door vele verbouwingen en brandschade geteisterde gebouw in originele staat werd gerestaureerd. De verbouwing werd in 1981 voltooid. Tussen 1981 en 1988 was Het Huis de plek waar Amsterdamse bruidsparen in de echt werden verbonden.

Het Huis met de besloten binnenplaats en de vier imposante en stijlvolle zalen is zeer geschikt voor uw zakelijke of feestelijke bijeenkomst in een historische ambiance.

Door de geraffineerde indeling van het statige pand leent Het West-Indisch Huis zich uitermate voor feestavonden tot 900 personen, maar is zeer zeker ook voor een intiem diner vanaf 30 personen een overweging meer dan waard. Daarbij is exclusiviteit voor uw gezelschap altijd gewaarborgd.

Het West-Indisch Huis is bereikbaar per auto, openbaar vervoer en boot.

Parkeren (betaald) kunt u natuurlijk altijd in de buurt van Het West-Indisch Huis proberen. Tevens bevinden zich op loopafstand van het Huis een tweetal parkeergarages.

Daar het West-Indisch Huis nabij het Centraal Station ligt is het ook met het openbaar vervoer zeer gemakkelijk te bereiken. Gezien haar ligging aan de Brouwersgracht is het Huis tevens prima bereikbaar met watertaxi of rondvaartboot.

West-indisch huis

Amsterdam indisch

evenement

feest

Partyservice 0900-BELFEEST (2353337) Postbus 117 3255 ZJ Oude Tonge  
Reservereneserveren 0900-BELFEEST (2353337)Telefoone-mailPrint deze pagina
 
PAGINA TERUG TOP