St. Joris Doele te Schiedam 0900-BELFEEST (2353337)Telefoone-mailPrint deze pagina

Als oude muren konden praten, zouden ze onafgebroken verhalen over hun illustere verleden. Want oude muren spreken tot de verbeelding. In de St. Joris Doele van 1743 heeft elke steen een verhaal. Hier middenin het centrum van Schiedam kun je de tijd vergeten. Dwars door de geschiedenis reizen naar de wereldse jeneverstad van vroeger. Toen de salvo’s schaterlachen van aangeschoten schutters nog door het pand schalden.

In de St. Joris Doele kunt u gebruik maken van verschillende kamers, namelijk:

De gele kamer van de jacht
Terug naar het Schiedam van de knetterende ketelvuren. Het Zwarte Nazareth met zijn kolenroet over de straten en daken. In de hoogtijdagen telt de omgeving van de St. Joris Doele 144 Jenever-Stokerijen. En ontelbare mouterijen en korenmolens die gerst, rogge en graan verwerken. Zeelieden uit alle windstreken tanken bij de in de plaatselijke haven. Op zoek naar vertier en het sterke Schiedamse water.

De Ballroom en Studio
Eeuwenlang staat de St. Joris Doele in het teken van vertier. Hier oefent de crème de la crème van de Schiedamse schutterij. Eerst nog met de voetboog. Later ook met bus en kogel. De sfeer is ruig en uitgelaten. Met de kruitdampen vermengt zich de geur van drank en pijprook. Want Schiedamse schutters weten wat feesten is. Geregeld wordt er een nieuw biervat aangeslagen. Om de copieuze maaltijd smaakvol weg te spoelen.

De Feestzaal
Vergaderplaats, logement, herberg, café. De St. Joris Doele was het ooit allemaal. Regeringscolleges en gilden hielden er jaarlijkse maaltijden en vergaderingen. Notabelen uit binne- en buitenland discussieerden er over politiek, literatuur en wetenschap. In de boekhouding van vrijwel elke stedelijke instelling komen posten voor van verteringen in den doel, door Schiedamse ambtenaren voorgeschoten bij hoog bezoek.

De Roze Conversatiekamer
De bonte historie van het pand staat vooral in het teken van de oude schutters. Maar ook in recentere tijden wordt er kleurrijke geschiedenis geschreven. Dan doet de St. Joris Doele onder andere dienst als openbare verkoopplaats, museumdepot en tentoonstellingsruimte. Zelfs buitenshuis wortelt een uniek en bloemrijk verleden. De tuin was ooit aan een steenhouwer verpacht. Nu wordt deze gebruikt als uitloop bij feesten.

Weelderig Historie Modern Comfort
De voormalige schutterij St. Joris Doele is voorzien van de modernste faciliteiten. Het pand beschikt over krachtstroom, zodat artistieke performances, een geraffineerde uitlichting en maximaal gastronomisch gemak eenvoudig kunnen worden gerealiseerd.


Partyservice
0900-BELFEEST (2353337)
Postbus 117
3255 ZJ Oude Tonge
 
Reservereneserveren 0900-BELFEEST (2353337)Telefoone-mailPrint deze pagina
 
PAGINA TERUG TOP